Jumaat, 16 Mac 2012

pakai tudung vs tidak pakai tudung . .

saya ambil topik nie , bukannya apa , tetida jak terlintas di fikiran saya . lagipun yang orang cakap yang tidak pakai tudung tu sudah rosak , tapi kenyataannya salah bagi saya la 80% yang pakai tudung sudah rosak , 60% yang tidak bertudung masih lagi perawan . saya cakap nie di dalam negara kita ( malaysia ) bukan dia luar negara .

tidak semua , orang yang pakai tudung tu bagus tapi kebanyakannya dorang hanya mahu tutup love bite . saya cakap nie sebab kawan saya sendiri , tidak perlu saya bagi tahu namanyakan . boleh di katakan bestfriend tapi itu dulu sekarang tidak sudah . saya terkejut bila dia buka tudungnya , banyak love bite di lehernya . jadi , saya tanya la tapi dia bila kena gigit nyamuk . jadi , saya buat tak tahu la .

ada juga kawan sekelas saya , nampak ayu bila cakap suaranya sangat lembut dan perlahan  tapi bila dengar kisahnya rupanya sudah rosak . saya dapat tahu pun sebab best friendnya sendiri yang bagitahu , terkejut saya bila dengar hal itu . so , kalau dia ada semua orang buat tak tahu , tapi bila dia tak ada semua orang buka mulut cerita pasal dia . mahu tegur pun tidak di layan , hanya diam jak yang saya mampu .

ada juga kawan saya kakaknya seorang pramugari , kakaknya ada musuh kawan sekerja juga tapi tu la jadi musuh sebab berubut seorang lelaki , puncanya saya pun tidak faham betul ceritanya . semasa bersemuka pandangan mata berlawan hingga la musuhnya tarik rambut kakaknya , kakaknya pun balas la mana mahu rugi kan , tapi musuhnya nie pakai tudung time tu tiada kerja . jadi , di tarik tudung tu musuhnya , pecah la rahsia yang di lehernya ada love bite .

sebenarnya , banyak lagi tapi saya malas mahu tulis pasal begini . so , ini jak la yang saya boleh share kan . kalau yang tidak pakai tudung tu pula . ada juga ceritanya .

nie pasal kawan kakak saya , dia ini sudah seksi dan cantik tapi banyak tanggapan orang yang dia nie sudah tak dara tapi kenyataannya salah . dia masih lagi dara , biarpun dia pakai seksi , tak semestinya dia sudah rosak kan . yang penting pandai jaga diri .

ada juga kawan lama saya , dia nie nakal , suka lepak , suka bergaduh , macam-macam la dia buat . tapi bila cakap pasal maruah , dia akan sentiasa pertahankan maruahnya . dia tidak mahu maruahnya jatuh dan di hina . jadi , biarpun dia nakal 'harga diri nya sangat bernilai untuk orang yang sudah di gelar suami bukan untuk orang yang mahukan badannya' , dia cakap macam begitu la sama saya .

mm ! boleh di katakan best friend saya la sekarang , dia nie sama juga dengan kawan kakak saya . dia suka pakai seksi-seksi tapi bila orang mengurut sama dia , dia akan cakap 'sorry you not my test' so , bila saya dengar dia cakap macam begitu , saya rasa terlampau . boleh la di katakan semua orang di reject nya . sebab dia bilang 'no time for love' , saya pun okay la .

jadi , pakai tudung atau tidak , bukan la soalannya yang penting jangan menilai orang dengan penampilannya itu cuma la luaran seseorang , tapi nilai la orang dengan dalamannya kerana di ctu la kunci maruah seseorang tersembunyi . ohh yahh , kebanyakannya orang akan kutuk anak-anak yang perpakaian seksi tapi dorang tidak tahu apa yang anak dorang buat di luar dan belum tentu anak dorang bagus .




 

Khamis, 15 Mac 2012

mabul island

mabul island ?
memang saya tidak pernah dengar mabul island , tapi sekarang saya ada tahu rupanya mabul island di sebelah semporna . mm ! saya dapat tahu ni pun sebab kakak saya yang pergi sana , kalau kakak saya endak pergi sana sampai sekarang saya tidak tahu . 

kakak saya pergi sana pun bukan untuk cuti tapi untuk kerja mereka , dia sama kawan nya yang lain . boleh juga dia katakan cuti sambil kerja . bila saya dengar pengalamannya di sana macam saya pun mahu pergi . tapi tu la , dompet tu perlu tebal sebab kakak saya bilang , sewa bilik rm 90 ke atas , kalau mahu special rm 1000 ke atas . bila saya dengar saya tak mampu sebab saya masih sekolah lagi tak apa la kalau saya sudah kerja sebab duit tu duit saya sudah . nie pula masih lagi harapkan ibubapa .  :(

di mabul island , perjalanan menaiki bot dengan masa setengah jam , ala kejap jak tuu . mabul island tempatnya sangat la bersih , sebab hari-hari dorang kasih bersih . lagi pun makanannya sangat la murah ikan-ikan dengan harga 10 ke bawah tak kira besar ka , kecil ka yang penting masih fresh , memang la murah kan pulau . penduduk di sana juga sangat peramah , dorang akan bertegur sapa dengan pelancong yang datang , tidak rugi juga kalau kenal dengan dorang . 

kebanyakannya yang datang di situ orang itali and orang american , jadi tak hairan la , bila tengok dorang pakai bikini . lagi pun pekerja di sana pun sudah biasa lihat orang pakai bikini . ohh yaaa hampir terlupa , hiasan atau lebih di kenali accessory kebanyakannya di berbuat dari siput boleh la di katakan siput semuanya dab hargnya rm 45 ke bawah .

 mahu tahu lebih lanjut pergi la bercuti di sana , pasti anda akan tahu . saya tak pernah pergi ini hanya la pengalaman kakak saya , dan hanya sedikit jak yang kakak saya tahu sebab dia di sana bukan lama hanya 2 hari jak . .



kakak saya yang pakai baju warna putih yang panjang rambut 






 yang baju kening tu sheena dan sebelahnya princess , nick name jak




 time dorang buat promosi

dari kiri jovick , aunty, sheena , kakak saya erlyn and princess
dari kiri jovick , sheena , princess, erlyn , yg duduk tu saya tidak tahu


p/s : banyak lagi pic , tapi saya ambil yang saya suka jak . .
       hehe ^^

* mahu lebih jelas tekan jak tu pic *

Selasa, 13 Mac 2012

cuti-cuti !!

cuti sekolah nie sangat membosankan , pastu banyak kerja sekolah juga. 
tapi cuti sekolah juga nie kan saya tiada mood mahu jalan-jalan . kemarin , mama saya mahu bawa saya pergi sandakan , tapi saya tiada mood pula mahu jalan-jalan .lagipun , saya mana pernah pergi sandakan , tu la saya rasa macam rugi pula , mahu patah balikpun tiada guna sebab mama saya sudahpun jalan , tadi pagi dorang bertolak . dia , anaknya and anak adiknya.  tapi dua hari cak dorang di sana . apa-apa pun baru saya rasa macam menyesal sekarang , tiada guna juga saya menyesal .

mm ! cerita tentang cuti nie , rasa macam teringin mahu bercuti di jepun pula . tapi hanya la mimpi sebab saya mana ada banyak duit mahu bercuti , kalau bahagian malaysia boleh la tapi kalau luar negara sudah tu kurang bajet la  . . sebab di malaysia tidak perlu tukar wang , naik kapal terbangpun tidak mahal juga , makananpun macam sama cak harga . kalau luar negara pula mahu tukar wang lagi , tiketpun mahal , makanan nya pun mahal . haha ! nie la bezanya bercuti di dalam negara dan luar negara . .

mm ! saya akan simpan mimpi saya dan saya yakin suatu hari saya akan jejak kaki saya di jepun . . ini la mimpi indah saya bila saya dalam tidur . saya teringin bercuti di jepun bukan sebab artisnya tapi sebab specialnya la saya teringin . saya selalu baca pasal negara jepun sebab tu la saya teringin bercuti dia saya , bunga sakura nya membuat saya tertarik , reka bentuk rumah , dan sebagainya . 

saya teringin bercuti di jepun dari saya masih kecil sehingga la sekarang perasaan tu tidak pernah berubah , biarpun ianya mimpi , tapi itu la impian saya . . kalau boleh seluruh negara saya mahu bercuti-cuti tapi cukup la hanya satu negara yang special untuk saya . . hehe ! 







p/s : mimpi indah saya  . .


Sabtu, 10 Mac 2012

ada kawan ,lupa kawan ..

kejadian macam gini banyak yang berlaku . bila kawan ada boyfriend anak orang kaya , dia cepat lupa diri . dia tidak kenal siapa dia , dia akan buang muka bila terpandang mata sama kawannya . .

saya cakap nie sebab kawan saya yang sendiri yang lupa diri , dulu kami rapat tapi sejak dia bercouple dengan anak orang kaya dia tidak macam dulu . dia sangat berubah saya pun macam bukan kenal dengan dia , dia sangat berbeza dengan orang yang saya kenal . .

dulu , setiap kali saya sms dia , dia akan balas tapi sekarang saya sms dia tidak pernah balas . bila saya fikir dia selalu isi kredit tapi kenapa dia tidak balas sms saya . sejak tu juga la , dia ada post di wall nya dia bilang "KAWAN SETIA DA KA, KALI TIME SENANG JAK , FUHH" . time saya nampak dia post ,
so, saya balas la di wall saya . saya cakap "KALAU KAU RASA ADA KAWAN ADA LA, TAPI KALAU KAU RASA TIADA , TIADA . SAYA POST NIE BUKAN TUK SINDIR KAU , KAU PUN MESTI TAHU , KAU TEGUR KA JUGA KAWAN DI SEKELILINGMU" . . lepas saya post , saya out . 

besuknya saya nampak dia post "ADA ORANG TERASA RUPANYA" so , saya post lagi "SIAPA CAKAP TU DIA LA " . jadi saya bagitahu kakak saya , jadi kakak saya bilang 'nie ko bilang bestfriend , kawan jenis apa dia tuu' . so, saya diam-diam jak la .tak ada pun saya dapat buat apa-apa . . 

saya pergi masuk di wall nie , first tu saya mahu printscn yang dia post , tapi dia tidak kunci wall nya . .
jadi tidak dapat la . . sebelum dia kunci wall nya , saya ada baca commet nya tuu . masa tu pun saya tidak puas hati , sebab dia ada commet di post nya tu , dia bilang 'time senang jak ada kawan time susah ada ka ' di situ la , saya tidak puas hati dengan dia . . time dia susah atau senang saya ada di sisi nya . tapi dia cakap macam begitu pula . . tu la saya fikir , kawan lupa kawan . bagaikan kacang lupakan kulit . .

ni la , pengajarannya bila dapat kawan yang cepat lupa dia , saya harap saya dapat kawan yang boleh di harap dan tidak macam dia . . 




Sabtu, 3 Mac 2012

penipuan .

penipuan atau kena tipu ,
ianya sangat menyakitkan hati,
dan sukar untuk di terima .

saya sangat percayakan papa saya , tapi semenjak dia tipu saya , sukar untuk saya percayakannya .
sejak saya tahu dia tipu saya , saya sangat marah sama dia .
sampaikan saya tidak mahu sambut callnya. 

di sebabkan saya dan papa jarang jumpa kerana papa kerja di labuan dan saya di tawau masih sekolah lagi , sejak tu juga la , papa lupa diri . dia berlagak sampai kan tipu saya .
saya tak mahu masuk campur hal orang tua tapi untuk kebenaran yang ingin saya tahu , jadi saya masuk campur . tak sanggup juga saya tengok mama saya menangis , sakit hati bila melihatnya menangis .
sejak saya tahu hal sebenar , saya tidak dapat buat apa-apa hanya mengimbas kembali segala kenangan family saya .

baru-baru niey juga , saya sangat memerlukan wang untuk beli print sebab untuk print homework sekolah saya . jadi saya minta wang sama papa untuk beli print , yang saya minta bukan gajinya tapi bonusnya . papa bilang dia tidak dapat bonus , jadi saya percayalah cakap dia . 

berberapa hari kemudian , ada orang cakap yang papa saya dapat bonus . jadi sakitlah hati saya dia bagi semua wang tu untuk bikin barunya . sedangkan saya sangat memerlukannya dia tidak bagi .
betapa sakit hati saya .

papa ada telefon tapi saya tidak sambut ,sebab saya belum sedia untuk cakap sama dia . 
berberapa hari berlalu , saya sambut callnya , dengan suara yang masih marah .
masa papa call , kami bergaduh lagi lalu saya kasih mati tu call .





Isnin, 6 Februari 2012

blog sia x di updates . .

sudah lama blog sia terbiar di sebabkan sia busy dgn homework skull , so blog sia tak b'kembang . .
nie ari pun sia mc busy tp sia ambil msa ckit tuk updates blog sia . .

byk yg sia ingin share kan tp sia tidak msa lagipun b.band sia d potong sebab belum bayar . hehe !! nie pun sia pergi rumah auntie sia tuk dpt buka blog sia .. lau tidak , mcm gini la blog sia teda p'kembangan . 




p/s : mm ! busy betul la . .

Khamis, 5 Januari 2012

papa . .

papa . .
sudah lama kita tidak berjumpa
adakah engkau baik-baik sahaja atau tidak
tapi, saya harap engkau baik-baik sahaja

papa . .
saya sedar, saya selalu sakitkan hatimu
setiap kali engkau telefon pasti akan bergaduh
tapi, sekarang saya akan cuba kawal perasaan ini  

papa . .
rinduku sama engkau sangat mendalam
dan menyentuh hati bila mendengar hajatmu 
untuk kami anakmu pada tahun baru ini . .






Ahad, 1 Januari 2012

azam tahun baru . .

tahun baru nie
saya yakin apa yang telah berlaku di tahun lalu tidak terulang lagi
saya yakin, saya boleh jadi lebih baik daripada tahun yang lalu
saya yakin, sikap saya tahun nie dan tuhan akan datang boleh menyenangkan hati orang daripada tahun lalu
saya yakin, saya boleh lebihkan masa untuk belajar daripada internet
saya yakin, saya boleh fokus dalam belajar daripada bermain
saya yakin, saya boleh utamakan impian daripada bercinta²
saya yakin, saya boleh hormat orang terutamanya ibubapa saya
saya yakin, saya boleh lebihkan masa untuk berdoa daripada tidur
saya yakin, saya boleh dapat kedudukan yang bagus dalam peperiksaan.


ini lah azam tahun baru saya
saya mahu yang terbaik untuk kebaikan diri ini juga dan orang di sekeliling saya
saya pun tidak pasti adakah saya dapat lakukannya atau tidak  tapi saya yakin , saya tidak seorang tuhan menyertai saya dan doa mengubah segala sesuatu , biarlah tuhan yang menguasai diri ini , dan doa kalian sangat saya perlukan :)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...